Posle emitovanja serijala “Fizioterapija“ a kao njen nastavak, Medisport Vam donosi rubriku “Razgovor sa stručnjakom“ u formi bloga.

Razgovor sa stručnjakom nastaje kao želja da se generacijama fizioterapeuta, fizijatara i stručnjaka za kondiciju koje dolaze, predstavi i približi put koji su prošli i prolaze neke od najistaknutijih ličnosti iz navedenih oblasti. Prvi razgovor obavili smo sa masterom fizioterapije, Brankom Vorkapićem. Pored stručnjaka koji dolaze, blog je namenjen i osobama koje su doživele povredu ili imaju potrebu za rehabilitacijom a žele da se informišu o pojedinostima.(Tekst je informativnog karaktera i ne može zameniti konsultaciju i terapiju).

-Počeci karijere uvek nose mnogo dilema, sumnji, ideja..pa i strahova. Za početak, kako ste se opredelili za poziv fizioterapeuta?

Pre svega želim da Vam se zahvalim na ovoj inicijativi. Medisport je uvek stajao uz fizikalnu medicinu i fizioterapeute. Zaista se osećam počastvovanim što ste me odabrali da odgovorim na Vaša pitanja što činim sa posebnim zadovoljstvom.

Počeci karijere zaista nose veliki broj dilema i izazova. U detinjstvu i mladosti sam se aktivno bavio sportom. Radoznalost me je vukla prema različitim sportovima pa sam trenirao karate, plivanje, streljaštvo, atletiku, košarku, veslanje … To iskustvo mi je omogućilo da sagledam i upoznam, pokret, ravnotežu koordinaciju, disciplinu, redovnost, postupnost, kao i sportsku povredu sa svim svojim fazama i problemima u oporavku i povratku u sport. Fizioterapija je usledila kao logičan izbor. 

Tokom školovanja imao sam privilegiju da učim od pravih doajena fizioterapije kao što su Radojka Kovačević, Nada Senić, Leposava Jovanović, Ranka Marić, Toma Stanković, koji su mi pomogli da izgradim sistem vrednosti i dali pravilnu osnovu za unapređenje sopstvenih veština i znanja.

Kao mladom fizioterapeutu najvažnije mi je bilo da pronađem dobrog šefa-učitelja, osobu koja je za mene bila autoritet prema svom iskustvu, znanju, veštini, i ljudskim osobinama koju sam mogao da poštujem. Bilo je mnogo različitih starijih kolega ali sam odabrao samo dva. Nije mi bilo važno šta je bilo potrebno da budem u njihovom timu, znao sam da je to ključni momenat za moj razvoj. 

Specijalističke studije na Medicinskom fakultetu u Beogradu su bile još jedna pilika da učim od najboljih. 

-Vaše iskustvo nesebično delite i prenosite na mlađe kolege u timu…gde smatrate da ste stekli najviše iskustva i znanja?

Kao što sam u svom razvoju imao na koga da se oslonim, trudim se da budem oslonac mladim kolegama i svom timu. Timski rad i timski pristup su neophodni za lični i poslovni razvoj. Svoje iskustvo i danas stičem, iskustvo se gradi neprekidnim učenjem, usavršavanjem ali i samokritičnošću i dovođenjem u pitanje svega što sami radite. Preterano samopouzdanje je odlika neznanja. 

-Svedoci smo značajnih inovacija u fizioterapiji poslednjih godina, značajnog približavanja sa drugim srodnim granama medicine. Kako vidite budućnost fizioterapije?

Fizioterapija je uvek bila tu, znali smo svoje mesto. Poslednjih godina mesto fizioterapije je sve prepoznatljivije i od strane drugih medicinskih oblasti i stručnjaka. Inovacije su tu da pomognu ali na bazi kvalitetnog medicinskog znanja.

Budućnost fizioterapije je u medicini i ako budemo pratili medicinske trendove iz oblasti preventive, neuronauka, internističkih grana medicine, ortopedije i regenerativne medicine postavićemo standarde na kojima će medicinska rehabilitacija i fizioterapija stabilno stajati u budućnosti. 

Moram da istaknem da je fizioterapeut (po mom mišljenju) medicinski profesionalac i da fizioterapeutski „alati i postupci“ moraju biti medicinski opravdani  i odobreni. 

Ovo napominjem jer u poslednje vreme, ne samo u Srbiji primećujem regresiju struke u pravcu paramedicine kao što kiropraksa, kojekakvo bockanje, nameštanje segmenta itd … 

Fizioterapija zasnovana na medicinskim postulatima, merenjima, spoznaji neuromotorne kontrole, spoznaji regenerativnih i reparativnih fizioloških procesa je u stvari i prošlost i budućnost fizioterapije. 

-Svakodnevno odgovarate na mnogobrojna pitanja i nedoumice pacijenata u vezi svog stanja…Šta smatrate da je najvažnije u rehabilitaciji jednog pacijenta?

Ovim pitanjem već ulazimo u tajne zanata(smeh)… Po meni najvažnije je uspostaviti otvoren odnos sa pacijentom koji treba da stekne poverenje u vaše znanje i neznanje a pre svega u dobru nameru. Posle toga važno je meriti i objektivizovati svaki korak i fazu oporavka. Ako nešto ne znam, a to se redovno dešava, pitam i tragam za odgovorom. Medicina i fizioterapija nisu apsolutne nauke, ima mnogo toga što ne znamo …

-Medisportov svet fizikalne medicine u vidu uređaja i proizvoda u Vašoj ambulanti, prilično je zastupljen. Koji član Vam je nezamenljiv i zašto?

Moram da kažem da je u našoj ambulanti najvažniji i nezamenljiv pre svega upravo Medisportov pristup i podrška, mnogo posle toga dolaze aparati. Medisport kao firma je uvek bila otvorena za saradnju, podršku, dogovor i korektnost u svakom segmentu poslovanja. Kvalitet proizvoda koji distribuirate je prestižan. Ako baš insistirate da izdvojim uređaje onda bi to definitivno bili Medisportov laser visoke snage i tekar oba aparat koristimo godinama unazad i mnoge protokole zasnivamo na njihovoj efikasnosti.

-Pored mnogo zadovoljstava koje donosi posao fizioterapeuta, tu su nažalost i brojne stresne situacije. Šta Vam je najveći izazov u svakodnevnom radu?

Zadovoljstvo se nažalost brzo zaboravi a stresovi ostaju. U našem poslu dati sve od sebe nije dovoljno, uvek treba više, više znanja, više veštine, više agenasa, više samokontrole, više samoprekora … a to „stalno više“ ume da iscrpi …

-Složićemo se da je obrazovanje i edukacija ključno za formiranje fizioterapeuta. Koju poruku imate za mlade fizioterapeute, u procesu sticanja zvanja?

O obrazovanju fizioterapeuta sam već govorio. Želim da verujem da će fizioterapija postati odsek na medicinskom fakultetu i da ćemo uskoro moći da završimo regularne master i doktorske studije kao i različite specijalizacije čijim će programima da upravljaju profesori medicinskog fakulteta i to sa ponosom kao što je primer u evropskim i nekim svetskim centrima. 

Tada će i studenti fizioterapije i fizioetrapeuti  znati sami da razvoje vredne od uzaludnih edukacija.

Tada će i samopoštovanje fizioterapeuta da bude zasnovano na kvalitetnom znanju, poštovanju od stručnjaka drugih grana medicine i posebno pacijenata. 

Januar 2024. Razgovor vodio Medisport tim.

Proverite cenu za Branko Vorkapić: Budućnost struke je na Medicinskom fakultetu!

Popunite formu ispod i brzo ćete dobiti odgovor.

Kontakt info